Blijf Positief

Door Karen Krist

De wereld staat in brand alles staat in het teken van het coronavirus. Het nieuws wordt gedomineerd door nieuws over het coronavirus, de criminaliteit is naar de achtergrond gegaan, vluchtelingenproblematiek, oorlogen etc. niets is meer belangrijker dan gezond blijven. Ineens is een nieuwe outfit nieuwe telefoon, of andere materialistische zaken niet meer belangrijk.  Beroepen waar vaak op neergekeken werd is ineens een vitaal beroep. Vuilnisman, vrachtwagenchauffeurs, winkelpersoneel, magazijnmedewerkers, zorgpersoneel, politie, brandweer, onderwijspersoneel etc. De beroepen die het slechtst betaald worden zijn ineens de belangrijkste beroepen wanneer er een gezondheidsoorlog is. Toch iets om over na te denken, zeker na alle protesten en stakingen van zorgpersoneel en onderwijspersoneel.
Verplicht thuis werken en zo min mogelijk op straat zijn om jezelf te beschermen en om de kwetsbare mensen te beschermen, is vervelend maar doen we allemaal. Met kwetsbaar worden de ouderen en mensen met een zwakkere gezondheid bedoeld maar inmiddels zijn er nog veel meer ‘kwetsbare mensen’.

“Alhoewel deze crisis tot grote problemen leidt, is dit ook een kans om dingen anders te gaan doen en anders te bekijken. Je wordt gedwongen creatief te zijn en uit je comfortzone te stappen.”

Kwetsbaar door de verstrekkende gevolgen wat betreft het inkomen en de economie. Ik ben hier zelf ook de dupe van als ZZP’er maar met mij zal velen dit treffen. Kwetsbaar omdat je misschien geen sociaal netwerk hebt waar je op terug kunt vallen. Alleenstaanden bijvoorbeeld. Deze mensen hebben een probleem wanneer ze ziek worden maar ook een sociaal isolement ligt op de loer. Niet meer naar buiten kunnen om mensen te ontmoeten is extra moeilijk voor mensen die alleen zijn.
Alhoewel deze crisis tot grote problemen leidt, is dit ook een kans om dingen anders te gaan doen en anders te bekijken. Je wordt gedwongen creatief te zijn en uit je comfortzone te stappen. Er worden nieuwe initiatieven bedacht om toch nog een inkomen te genereren.  Transportbedrijven die niet kunnen rijden voor bepaalde opdrachtgevers bieden hun diensten aan aan de supermarkten die grote moeite hebben de winkels te bevoorraden. Studenten bieden zich aan om mensen te helpen die niet naar buiten mogen of kunnen om hun hond bijvoorbeeld uit te laten of boodschappen te doen. Restaurants die niet open mogen brengen 4-gangen diners aan huis en zelfs friettenten maken van hun zaak een ‘drive-thru’. Maar ook de overheid wordt nu gedwongen samen te werken en snel beslissingen te nemen ongeacht de verschillen van alle partijen in het kabinet.

Verplicht thuiszitten zet ook aan tot zelfreflectie. Ben ik überhaupt nog wel blij met mijn baan of misschien wel je relatie. Wanneer alle zogenaamde ‘zekerheden’ onder je voeten dreigt weg te vallen ga je je steeds meer realiseren wat echt belangrijk is in het leven. Misschien realiseer je je wel dat het belangrijk is om tijd door te brengen met je gezin, met je familie en vrienden en dat het ineens helemaal niet meer zo belangrijk is om heel veel te werken om geld te verdienen om die vakanties te kunnen betalen of een nog grotere auto of huis. Dit is misschien de tijd om je te realiseren dat liefde, gezondheid en verbondenheid belangrijker is dan ooit. Dat het vluchtige leven van deze tijd ook precies dat is; ‘vluchtig’.

Eén ding is zeker, we komen hier met z’n allen uit, waarschijnlijk nog wel sterker. Het opschudden van het leven is nodig voor innerlijke groei maar het zal ook gaan bijdragen aan het omgooien van bijvoorbeeld systemen die niet meer werken. Verandering gaat altijd gepaard met weerstand omdat er angst is voor het onbekende. Uiteindelijk zal alles weer zijn weg vinden zo werkt het leven. Het is goed je te realiseren dat je veerkrachtiger bent dan je denkt. Dit is altijd al zo geweest maar al helemaal in tijden van crisis. Go with the flow. Zie deze tijd niet alleen als negatief maar ook als een kans om het nu eens helemaal anders te gaan doen.

Ik wil iedereen heel veel sterkte toewensen in deze zware tijd. Blijf positief en blijf gezond.

Liefs Karen

Vrijheid

Door Karen Krist

Vrijheid, het was het thema voor internationale vrouwendag van 8 maart maar ook een thema door het coronavirus wat de hele wereld heeft getroffen inmiddels.
Vrijheden worden op dit moment ingedamd door wereldleiders om het coronavirus geen gelegenheid meer te geven zich te verspreiden. Niet meer op straat mogen en in quarantaine zitten in je eigen huis, geen sociale dingen meer mogen ondernemen, geen aanrakingen meer, bij elkaar uit de buurt blijven etc. Deze vrijheden die ons ontnomen worden door het virus zijn vervelend, maar iedereen kan hier wel begrip voor opbrengen omdat het immers onze gezondheid aangaat. Maar hoe gaan we om met andere vrijheden die voor heel veel mensen ook vanzelfsprekend zijn en waar je misschien helemaal niet bij stilstaat omdat het voor jou zo gewoon is.
Vrijheid van meningsuiting bijvoorbeeld, vrijheid van geloof, vrijheid om je eigen keuzes te maken en vrijheid om over je eigen lichaam te kunnen beschikken, vrijheid om te zijn wie je bent. Dit soort vrijheden zijn helemaal niet zo vanzelfsprekend voor iedereen. Het is dan ook heel goed dat hier nog steeds voor gestreden wordt en het bijvoorbeeld door een internationale vrouwendag wordt belicht.

Vrijheid is voor mij dat je moet kunnen zijn wie je bent. Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Bij jezelf blijven is nog best lastig door sociale druk.

Wat voortvloeit uit vrijheden zijn keuzes en keuzes daar hebben wij er héél veel van. Je kunt een opleiding kiezen die je wilt een beroep uitoefenen die je graag wilt, je kunt kiezen voor een relatie of niet, kinderen of niet, waar je wilt wonen etc. Vrijheid is voor mij dat je moet kunnen zijn wie je bent. Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Bij jezelf blijven is nog best lastig door sociale druk. Keuzes die je bespreekt met anderen nodigt uit tot positieve reacties maar ook zeker kritiek. Er zullen altijd mensen zijn die je van bepaalde keuzes willen afhouden. Dan bedoel ik niet de keuzes die levensbedreigend kunnen zijn en waar mensen hun bezorgdheid voor uiten, maar ook keuzes die te maken hebben met bepaalde stappen die je wilt maken in je leven. Bijvoorbeeld het roer omgooien wat betreft je carrière.
Goed is om je te bedenken dat mensen vaak hun eigen angsten op jou projecteren als ze zeggen dat je het niet moet doen. Jaloezie kan ook een rol spelen omdat diegene, die je probeert af te houden van bepaalde keuzes, het eigenlijk ook wel zou willen maar dit niet durft om wat voor reden dan ook. Social Media is ook een sociale druk die je kunt voelen. ‘Perfecte’ lichamen komen de hele dag voorbij, de verste reizen naar exotische oorden worden gemaakt waar men vooral druk is met foto’s maken dan echt te genieten van de vakantie. De prachtigste gerechten worden gefotografeerd in restaurants, evenementen worden bezocht etc. etc. Je kunt je minderwaardig gaan voelen omdat jij nou eenmaal rondingen hebt of geen tijd hebt om dagelijks in de sportschool te zijn voor jouw ‘killer body’. Minderwaardig omdat je geen geld hebt om verre reizen te maken, of niet regelmatig buiten de deur kan eten, laat staan dure festivals en evenementen te bezoeken.
Er is niks mis met elke week naar de camping gaan in Bakkum, of lekker met je hond te gaan lopen in plaats van naar de sportschool. Ook niet om het heerlijk te vinden om lekker thuis te zijn met je gezin en samen een spelletje te spelen i.p.v. naar pretparken te gaan.

Voor mij is vrijheid kunnen zijn wie je bent. Dat je je zelfverzekerd genoeg voelt om je niet mee te laten slepen met allemaal hypes die niet bij je passen. Dat je je zelfverzekerd genoeg voelt om bepaalde keuzes te maken die misschien afwijken van de ‘norm’. Dat je stappen durft te zetten en durft te groeien, je jezelf belangrijk vindt, net zo belangrijk als iedereen om je heen. Dat je durft te kiezen voor jezelf en bij jezelf durft te blijven. Om dit te kunnen moet je van jezelf houden en snappen dat iedereen verschillend is en er dus anders uitziet. Dat iedereen andere behoeftes heeft en andere dingen leuk vindt of belangrijk vindt. Durf voor jezelf op te komen omdat jij belangrijk bent en jouw mening ertoe doet. Blijf bij jezelf, trek je niets aan van wat anderen van je vinden want die vinden sowieso iets van jou. Jij bent degene die je eigen geluk in handen hebt hoe je dat invult is aan jou.
Als dat geen vrijheid is!